Prolom Banja – Srbija

prolom-banja-mapa

PROLOM BANJA BLAGO SRBIJE

Kad ce krene putem od Niša prema Prištini, na sedamdesetom kilometru, kod mesta Rudare, odvaja se levo put kojim se, posle 11 km, stiže u Prolom Banju, banjsko i klimatsko lečilište u južnoj Srbiji, ispod Radan planine (1409 m) i Sokolovice (1050 m).

Prolom Banja – ime je dobila po obližnjem selu Prolom – nalazi se u predelu punom zelenila i čistog vazduha, na nadmorskoj visini od 550–668 m;
22 km jugoistočno od Kuršumlije,
81 km od Niša i
290 km jugozapadno od Beograda.
(U okolini Kuršumlije su još dve, ali mnogo starije banje – Kuršumlijska i Lukovska.)

prlom-banja-panorama
Prolom Banja – pogled od gore na banju i selo Prolom

Vode Prolom Banje – više izvora, bez izrazitog ukusa i mirisa – pripadaju azotnim, sulfidnim, siliiijumskim i niskomineralizovanim-visokoalkalnim hipotermama (19,2°-33,8° C), a koristi se u terapijske svrhe pijenjem i kupanjem – širokog je spektra lekovitog dejstva; nema kontraidikacija.

U lečenju u Prolom Banji koristi se i mineralno lekovito blato. S obzirom na to da ova voda ima diuretičko i baktericidno svojstvo, često se koristi i kao uvod, ali i kao produžetak banjskog lečenja.

Voda se flašira i prodaje na tržištu kao stona „Prolom voda.

Prolom Banja jedno je od najmlađih balneolokih centara u Srbiji, ali i u poslednjih deceniju-dve veoma posećeno prirodno lečilište.
Intenzivni razvoj Prolom Banje počinje 1962;
nezvanično, lečilište je otvoreno 1968. ali je status banje dobilo tek januara 1977, otkada posluje u sastavu Preduzeća „Planinka”, iz Kuršumlije.

Banjski tretman u Prolom Banji – sprovodi se pod nadzorom medicinske službe u terapijskom bloku kapaciteta 1500 pacijenata dnevno – obuhvata:

  • pitne kure
  • hidroterapiju (zatvoreni bazen, podvodna masaža, lokalne kupke)
  • peloidoterapiju (blato)
  • elektroterapiju i
  • kineziterapiju.

Posetiocima Prolom Banje je na raspolaganju i poseban tretman nazvan „Briga o lepoti” koji obuhvata bioelektrično toniranje lica, kompleksnu terapiju celulita i terapiju biotronom.

Sastavni deo lečenja u Prolom Banji – jedno od najviših banjskih lečilišta u zemlji – su i šetnje po živopisnoj okolini, jednom od četiri obeležene „staze zrdavlja”.

Lekovita mineralna voda, položaj i podneblje
– klima je umereno-kontinentalna sa losta sunčanih dana u godini, malom vlažnošću i umerenim vetrovima –
omogućavaju u Prolom Banji, osim lečilišnog, razvoj i rekreativnog i izletničkog turizma.

djavolja-varos
Izlet do Djavolje Varosi

Za banjske goste organizuju se:
izleti do Kuršumlije i njenih crkava iz XII veka,
jedinstvenog prirodnog spomenika – đavolje varoši,
srpskih srednjovekovnih manastira na Kosovu i Metohiji,
Gazimestana,
Kuršumlijske i Lukovske Banje.

prolom-banja-hotel-radan
Hotel Radan u Prolom Banji

Smeštaj u Prolom Banji pruža hotel „Radan”, B kategorije – 440 kreveta, s depandasima i 1700 postelja u privatnim kućama.